MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI
ANZAC DAY 25.04.2011.g. CANBERA PDF Ispis E-mail

*AUSTRALIA - ANZAC Day*

*25. travnja  2011.*

HRVATSKI BRANITELJI NA PROSLAVI “ANZAC DAY” U AUSTRALIJI.

Dana 25. travnja 2011. godine pred spomenikom palima, Cenotaph u Eddison Parku,  sa
početkom u 08:00 sati, svečano je obilježen ANZAC Day kao i 96. obljetnice iskrcavanje na Gallipoli. U ugodnom druženju koje su pripremili članovi Canberrskog ogranka Returned and Services League (RSL), zajedno smo se sjetili svih Australskih državljana koji su služili svojoj domovini.

Svima nazočnima se obratio Predsjednik RSL-a, ogranak Woden Valley,  posebno obračujući se predstavnicima savezne vlasti i Teritorija Australskog glavnog grada, Veleposlanstva Republike Hrvatske kao i članovima Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog Rata Republike Hrvatske, podružnica Australija.

Nakon molitve Biskupa Nevilla Chynowetha, nekoliko kratki govora i recitirani pjesama, te sviranjem 'The Last Post’, položeni su vijenci pred spomenikom palima, jedan od koji su položili članovi UDVDR-RH. Službeni dio programa je završen intoniranjem australske himne te minutom šutnje.

Na kraju službenog programa, a prigodom obnove Eddison memorijalnog parka za potrebe RSL Woden, gosp. Ivan Kovač, predsjednik Udruge Dragovoljaca i Veterana Republike Hrvatske – Podružnica Australija, uručio je Peter Colas-u Pedsjedniku RSL Woden A.C.T, zastavicu i značku Glavnog Stožera Oružanih Snaga Republike Hrvatske. Prijem je protekao u iznimno ugodnom raspoloženju, uz australske slastice te razna pića i s time na ponosan i dostojanstven način obilježen ANZAC Day.

U 10:30, nakon ceremonije u Eddison Park, članovi UDVDR-RH Australia pred Australian War Memorial službeno su primljeni u počasnoj loži gje su se nazočili priređenim svečanostima Australian War Memorial na svečanoj smotri Anzac Parade. Sa dolaskom Ministrice Zdravstva Nicola Roxon, koja je zastupala Premijerku Julia Gillard u odsustvu, i Veleposlanika Novog Zelanda Vangelis Vitalis, smotra je započela tradicionalnim “konja bez jahača” iza kojeg su se redali razni veteran i veteranske udruge Australije i njezinih saveznika. Autor Les Carlyon priredio je dirljiv govor objašnjavajuči da Anzac dan zapravo ne slavi rat niti pobjede ili poraze već obilježava spomen na obične Australce koji su služili svoju domovinu. “Obični muškarci i žene koji su bili spremni na osobnu žrtvu za slobodu i kvalitet života koji uživamo danas”.

U sklopu službenog programa, naši Hrvatski Branitelji, pred više od deset tisuća okupljeni i uz najviše vojne počasti, položili vijenac na središnji spomenik u ime Udruge Dragovoljaca i Veterana Republike Hrvatske.

UDVDR RH podružnica AUSTRALIA

SLIKE