PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

ZAPOVJEDNIŠTVO OPERATIVNE ZONE ZAGREB

ZZPU tijeku priprema za obranu RH u gradu Zagrebu je, 6. kolovoza 1991., Zapovjedništvo Zbora narodne garde formiralo Zagrebački korpus na čelu sa zapovjednikom Stjepanom Matešom. Obranu je izvodilo Zapovjedništvo sa samostalnim, dragovoljačkim i ZNG postrojbama. 1. listopada 1991. svojom odlukom predsjednik RH dr. Franjo Tuđman formira Operativnu zonu Zagreb koja obuhvaća prostor općina u Zagrebu i Samobor, Jastrebarsko, Veliku Goricu, Petrinju, Dvor na Uni, Kostajnicu, Sisak, Novsku, Kutinu, Ivanić Grad, Dugo Selo, Sesvete, Vrbovec, Zelinu, Stubicu, Zaprešić, Zabok, Klanjec, Krapinu, Pregradu i Zlatar Bistrica, a N GS HV svojim zapovjednima propisuje mjesto zapovjedništva OZ-a, stavljanje svih zapovjedništava i postrojbi OS-a u zoni odgovornosti pod zapovijedanje OZZ-a, suradnju i koordinaciju cjelokupnoga borbenog djelovanja sa snagama MUP-a, NZ-a, CZ-a i kriznim štabovima i određuje formiranje operativnih grupa u OZZ-u:
- OG Zagreb sa zapovjednikom Darkom Grdićem;
- OG Posavina sa zapovjednikom Rudijem Stipčićem;
- OG Banija sa zapovjednikom Božom Budimirom i
- OG ZagorjeUstrojem je propisan sastav OZ-a Zagreb koji je činilo: Zapovjedništvo s pristožernim postrojbama, 4 Operativne grupe, Gardijskom brigadom ZNG "A" (2. br. ZNG "Gromovi"), 17 brigada HV "R", 8 samostalnih bojni ZNG "R", 2 mad, 4 mpoad,1 ltrp PZO,1 ltrd PZO, 2 pontb, RRF, oklopni vlak i logističkom bazom.
OZ Zagreb, kasnije preimenovana  u Zborno područje Zagreb, tijekom Domovinskog rata od svog postanka do ukidanja 1996. uspješno je zapovijedalo svim svojim zapovjedništvima i postrojbama, vršilo njihovu mobilizaciju i demobilizaciju, popunu naoružanjem i vojnom opremom, logistički i financijski osiguravalo, sigurnosno štitilo i izvodilo borbena djelovanja u gradu Zagrebu, domicidnom bojištu i na drugim bojištima diljem RH:
-    u gradu Zagrebu izvodilo je b/d u blokadi i preuzimanju vojnih objekata bivše JNA do kraja 1991.;

-    na domicilnom bojištu od 1991. do kraja Domovinskog rata i to 1991. u dvije faze: prva od ljeta do 30. rujna 1991. u obrani na Baniji i druga od 30. rujna 1991. do 3. siječnja 1992. (do Sarajevskog primirja) obrambena b/d u zaustavljanju ofenzivnih djelovanja snaga JNA i srpskih pobunjenika prema rijeci Kupi i gradu Zagrebu, Sisku i Sunji.U 1992., 1993., 1994. i 1995. u obrani, kontroli teritorija i pripremama za oslobođenje ovog djela naše domovine;
-    na zapadnoslavonskom bojištu 1991. i 1992. u obrambenim i napadnim b/d do preuzimanja kontrole teritorija od strane snaga UNPROFOR-a;
-    na istočno-posavskom bojištu u obrani Orašja (koridor) tijekom 1992., 1993. i 1994. zajedno sa snagama HVO-a;
-    na istočno-slavonskom bojištu u 1991. i 1992. u obrambenim b/d;
-    na karlovačko-kordunskom bojištu od 1991. do kraja Domovinskog rata u obrambenim b/d;
-    na ličkom bojištu od 1993. do kraj Domovinskog rata u obrambenim b/d;
-    na zadarsko-sinjskom bojištu od 1992. do kraja Domovinskog rata u obrambenim b/d;
-    na južnom bojištu od proljeća 1992. do kraja Domovinskog rata u obrambenim i napadnim b/d;
-    OZ-ZP Zagreb bilo je jedan od nositelja oslobodilačke vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom prigodom je oslobođena zapadna Slavonija i
-    u operaciji "Oluja" oslobodila je dio Korduna i cijelu Banovinu te zarobila cijeli neprijateljski korpus SVK i sudjelovala dijelom snaga na ličkom i zadarskom bojištu u sastavu ZP-a Gospić i ZP-a Split.
Sva ova uspješna b/d OZ-ZP-a Zagreb izvodila je na temelju 12 operativnih zapovijedi GS HV za napad, obranu i borbena djelovanja od 1991. do kraja 1995.
Zapovjednici Zagrebačkog korpusa, Operativne zone i Zbornog područja bili su:
-    brigadir Stjepan Mateša (Zagrebački korpus, OZ Zagreb),
-    generali: Rudi Stipčić, Božo Budimir (OZ Zagreb) i Petar Stipetić, Ivan Basarac i Marijana Mareković (ZP Zagreb).