PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

83. SAMOSTALNI ZAGREBAČKI DOBROVOLJAČKI BATALJUN

83. S.D. Bataljun83. samostalni zagrebački dobrovoljački bataljun formiran je po zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška 21. prosinca 1991. po ustroju NG-9574. Bataljun se po formiranju pretpočinjava 109. br. "R" HV- Vinkovci.
Prethodnik 83. sb. bile su četiri satnije ustroja NG-9113/05 koje su formirane po zapovjedi NGSHV-a generala Tusa na zagrebačkom Velesajmu 10. listopada 1991. Na javni poziv predsjednika Kriznog štaba Zagreb Mladena Vedriša na Zagrebački Velesajam odazvalo se 450 dragovoljaca za proboj u okruženi grad Vukovar, od kojih su formirane spomenute satnije. Te su satnije upućene u Vinkovce sa zadaćom proboja u opkoljeni Vukovar sa drugim snagama na tom bojištu. Tim je snagama zapovijedao Petar Lovrić koji je, na prijedlog Kriznog štaba Zagreb i po zapovjedi generala Červenka, bio postavljen za zapovjednika. Proboj i spajanje dragovoljačkih satnija i drugih Hrvatskih snaga za proboj i spajanje sa snagama branitelja u Vukovaru nije se mogao realizirati.U siječnju 1992. formira se zapovjedništvo 83. samostalnog zagrebačkog dobrovoljačkog bataljuna u kojem su osim zapovjednika bili zamjenik Vlatko Vazdar, pomoćnik za IPD Tomislav Kovač, pomoćnik za logistiku Ivan Ivić s referentima teh. službe Josipom Lovorincem i  intedantske službe Ilijom Milošem, te referentom za opće poslove Ljiljanom Cukina.
U veljači je za zapovjednika bataljuna postavljen Ivan Mujić.
U ožujku se bataljun okuplja u zoni Trbušanci i izvodi obrambena b/d na istočno-slavonskom bojištu do svibnja 1992. kada se bataljun vraća u Zagreb.
U postrojbi je tijekom Domovinskog rata 1991.-1992. poginulo deset dragovoljaca.