PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

SAMOSTALNA SATNIJA OSIGURANJA – ZAGREB
HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA
15. lipnja 1991. – 15. siječnja 1992.

HOS Zbog agresije JNA na Republiku Hrvatsku i nemogućnosti da se svi domoljubi koji su je željeli braniti uključe u organizirane postrojbe (Zbora narodne garde i Rezervni sastav policije MUP-a) dragovoljno su se priključili postrojbama HOS-a koje su formirane u samim počecima napada JNA i srpskih pobunjenika na Republiku Hrvatsku. Nakon obuke, opremanja i pripreme za b/d postrojbe su upućene na zadaće.
Samostalna satnija osiguranja većinom je popunjena dragovoljcima s područja grada Zagreba i okolice, a manjim dijelom iz drugih krajeva Hrvatske i dijaspore. Namjena Samostalne satnije bila je izvršenje zadaća osiguranja Stožera HOS-a, prijevoz materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva i druge zadaće.
U 1991. na karlovačko-kordunskom bojištu uključuje se u blokadu vojarni i obrambena b/d (Mejaško Selo, Barilovići, Duga Resa i vojarna "Logorište"), u obrani Topuskog, Gređana i Velike Vranovine u zagrebačkom korpusu ZNG-a, a zatim blokadu vojarni i obrambena b/d. Satnija se uključuje s ostalim snagama OZ-a Zagreb, a također i u blokadu i preuzimanje vojarne u Borongaju i u blokadu vojarne "Maršal Tito" do odlaska JNA, na domicilnom bojištu u obrambenim b/d na r. Kupi (Pokupsko, Kravarsko, Letovanić). Na istočno-posavskom bojištu u obrambenim b/d u OG Posavina (Jasenovac,Drenov Bok, Plesmo). U studenom sudjeluje u obrambenim b/d na istočno-slavonskom bojištu (Vinkovci, Mala Bosna,Cerić).U periodu od ustrojavanja do ukidanja (15. lipnja 1991. - 15. siječnja 1992.) Satnija je osiguravala stožer HOS-a i sudjelovala u koordinaciji sa sigurnosnim službama, policijom i civilnim strukturama na provedbi zadaća vezanih uz opću sigurnost kako postrojbi HOS-a tako i građanstva.
Potrebno je naglasiti da su pripadnici dragovoljačkih postrojbi HOS-a, nakon 15. siječnja 1992. (Odlukom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana o formiranju Hrvatske vojske) sve dragovoljačke postrojbe HOS-a u kojima je djelovala i Samostalna satnija osiguranja nastavile izvršavanje svojih borbenih zadaća na bojišnicama diljem Hrvatske u sastavu Hrvatske vojske, kao cjelokupne postrojbe ili kao djelatni i pričuvni vojnici, dočasnici i časnici Hrvatske vojske sve do lipnja 1996.
Nakon razvojačenja svim pripadnicima dragovoljačkih postrojbi HOS-a koji su razvojačeni zbog ranjavanja, ozljeda i bolesti priznat je status ratnoga vojnog invalida prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.