PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

DRAGOVOLJAČKA SAMOSTALNA SATNIJA
"BAN JOSIP JELAČIĆ"

DSS „ BAN JOSIP JELAČIĆ“

Postrojba jeosnovana 7. prosinca 1990. na dan podjele oružja dragovoljcima koji su se, od kraja ljeta 1990., na poziv i poticaj HDZ-a, organizirali u okviru mjesnih zajednica na području općine Peščenice. Kroz samostalnu satniju "Ban Josip Jelačić“ od 1990. do 1991. prošla – mobilizirana su 183 dragovoljca. Postrojba je u zače tku svog djelovanja obavljala nadzor teritorija općine Peščenica, danonoćnim dežurstvima po mjesnim zajednicama, uz posebnu zadaću nadzora objekata neprijateljske vojske te zaštite  privrednih infrastruktura u proizvodno-industrijskoj zoni.Ustrojbeno je postrojba bila odgovorna Gradskom sekretarijatu za obranu čije je zapovijedi na terenu prenosio sekretar za obranu općine Peščenica preko zapovjedništva postrojbe ustrojenog od sedam članova. Postrojba je imala načelnika stožera, ali imenovanog zapovjednika nije bilo, pa je takvuulogu, po svojoj funkciji, imao sekretarijat za obranu općine Peščenica. Prva mobilizacija satnije izvršena je 19. siječnja 1991. međutim, kako do sukoba s neprijateljskom vojskom u gradu Zagrebu nije došlo, ona je demobilizirana. Sljedeća akcija postrojbe koja je ponovno mobilizirana bilo je aktivno djelovanje na početku srpnja 1991. kada, na zapovijed sekretara za obranu općine Peščenica, sprječava izlazak  postrojbe JNA iz vojarne „Maršal Tito“.

Poslije akcije na savskom nasipu stožer postrojbe, u suradnji sa sekretarom obrane, još aktivnije radi na organizaciji i opremanju postrojbe, što se pokazalo razložnim jer, već krajem kolovoza 1991., postrojba po treći puta mobilizira i sudjeluje u dotad najzahtjevnijem borbenom zadatku, blokadi vojarne „Borongaj“. Ovu zadaću postrojba je uspješno obavila u suradnji s pripadnicima MUP-a, HOS-a i Narodne zaštite općine Peščenica. U više navrata, od 13. rujna 1991., dolazilo je do obostranoga vatrenog djelovanja, ali smrtno stradalih ni teže ranjenih pripadnika nije bilo.
Preuzimanjem vojarne JNA Borongaj postrojba se, 5. listopada 1991., demobilizira, a veći broj njenih pripadnika nastavlja svoj ratni put u sastavu ratnih brigada HV-a, poglavito 99. i 148. brigade "R" HV .
Postrojbom je zapovijedao sekretar za obranu općine Peščenica Davor Stiplošek, a borbene zadaće provodio je stožer satnije kojeg su sačinjavali : načelnik stožera Sebastijan Palić i članovi Niko Ćosić, Dinko Čutura, Antiša Kuzmić, Nikola Pušić, Damir Goldašić i Spomenko Račić.